Energie!

De deelnemers aan mijn sollicitatietrainingen zie ik in de loop van de training en door coaching veranderen. Waren ze eerst erg afwachtend en geloofden ze niet echt meer dat er iets zou veranderen, langzaamaan leren ze hun eigen kracht kennen en geloven ze dat ze zelf iets kunnen bereiken. En dan komt Het Lange Wachten.

Door de training leren mensen dat het loont om je CV aan te passen en ze worden gevonden doordat ze zichzelf zichtbaar maken. Ze worden gehoord omdat ze zich uitspreken en leren initiatief te nemen. Ergens op af stappen is minder eng dan ze eerst dachten en ze wachten dus niet meer af maar nemen actie. Ze durven te zeggen wat ze nodig hebben en leren te denken in mogelijkheden in plaats van in problemen. Hier komen ze allemaal achter door coaching, dit ‘leren’ ze tijdens de sollicitatietraining.
Maar wat dan?
Het effect van hun inspanningen is niet direct zichtbaar. Er is een aanlooptijd nodig en vooral jezelf veranderen is de grootste stap die je kunt nemen. En dan moet je eerst nog inzien dat het nodig én mogelijk is. Maar dan duurt het soms lang voordat je iets merkt. Na een tijdje vraag je je af wat je fout doet. Je bent nog steeds op zoek naar die baan. Of je bent nog steeds afhankelijk van een uitkering. Het begint er op te lijken dat mensen je zien maar wat heb je er eigenlijk aan?

Dit is het moment waarop mensen zeggen dat het toch geen zin heeft en loert er een gevaar, namelijk het gevaar van opgeven. Als je inspanning niet direct beloond wordt ben je geneigd te denken dat het niet werkt.

Daar zit een grote vergissing. Alles om je heen is al aan het werk, alleen zie je het niet direct. Energie is lastig, het is onzichtbaar en toch om je heen. Het verandert dingen die je nog niet ziet, het zet alles in beweging zonder dat je het voelt. Het enige dat je moet doen is realiseren dat energie beweging is en dat je het in beweging moet houden.
Er komt een moment dat alle energie die je ergens in stopt zich bundelt en zich ook werkelijk terugbetaalt. Dat is het moment dat je je realiseert dat je contacten niet alleen legt maar ze ook moet onderhouden. Dat je je CV aan moet blijven passen naar wat er belangrijk is voor die ene functie. Dat je je moet blijven profileren en je de pitch eigen moet maken, waar je ook bent. Dat ergens op afstappen een tweede natuur wordt.

Kortom, jij bent de enige die macht heeft over jouw energie en je zal het in beweging moeten houden als je wilt dat het voor je werkt. In beweging komen loont alleen als je in beweging blijft, dat is energie.

Antoinette, mei 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *